‘Elite-onderwijs’ in hartje Schilderswijk: ‘Dit opent de deuren naar de beste universiteiten’

Het Startpunt, openbare basisschool in hartje Schilderswijk, is de eerste Nederlandstalige school die zich IB Worldschool mag noemen. De obs staat daarmee in een rijtje van peperduur internationaal onderwijs.

(AD Haagse Courant/ Anne Kompagnie 08-09-20)

Per jaar 5000 tot 50.000 euro, afhankelijk van het land is dat het bedrag dat ouders betalen om hun kind te laten deelnemen aan het IB Worldschoolprogramma. De openbare basisschool in de Schilderswijk vraagt een bijdrage van 10 euro van ouders, vrijwillig. ,,En betrokkenheid, dat ook”, stelt directeur Marleen de Kleijn.

Kansenongelijkheid

Het Internationale Baccalaureaatconcept zet onderzoekend leren op de eerste plaats. Komt de Tweede Wereldoorlog ter sprake, dan wordt het thema ‘conflict’ behandeld. ,,En veel minder de feiten en data. Die zijn op te zoeken op Wikipedia, maar wij laten de kinderen zelf hun onderzoeksvragen formuleren.” Dat geldt net zo hard voor taal en rekenen. ,,Het streven is nieuwsgierigheid aan te boren. Dat lukt hiermee zó mooi.”

Het uiteindelijke diploma opent deuren die anders gesloten blijven, verwacht De Kleijn. ,,Zeker als in de toekomst ook middelbare scholen in de Haagse regio IB Worldonderwijs gaan aanbieden, iets waar al aan wordt gewerkt. De beste universiteiten over de hele wereld staan te springen om jongeren, die het hele programma hebben doorlopen. Een geweldige stap tegen kansenongelijkheid.”

Mark Rutte
Drie jaar geleden begon de school aan het traject, dit jaar volgde de officiële autorisatie. ,,Midden in coronatijd, wat best lastig was natuurlijk. De eisen zijn streng: leraren, leerlingen zijn stevig doorgezaagd over onze werkwijze. Het resultaat is dat we glansrijk in onze opzet zijn geslaagd en de naam nu dus officieel mogen uitdragen.”

Het geplande feestje – de uitnodiging voor premier Mark Rutte was al in de maak – kan wegens corona ook niet doorgaan. ,,Maar reken maar dat we het intern gevierd hebben.”

“Er is nog plek voor nieuwe kinderen, maar de locatie Schilders­wijk, dat is toch een drempel”

Onderwijs van topniveau dus, toch is de school nog geen magneet voor kinderen van buiten de wijk. ,,We hebben nu een enkel expatgezin weten aan te trekken, die het onderwijs kent. Maar de locatie in de Schilderswijk vormt voor veel mensen toch een drempel. En dat is jammer: het zou mooi zijn als de school meer een dwarsdoorsnede wordt van de samenleving. Er is nog plek voor nieuwe aanwas.”

Ook basisschool De Springbok, tegen Transvaal aan gelegen, werkt momenteel aan de invoering van het IB Worldschoolconcept. Bestuurder Cobi van Beek van De Haagse Scholen: ,,Waar dit type onderwijs tot voor kort alleen beschikbaar was voor de meest bevoorrechte kinderen is het nu toegankelijk voor alle basisschoolleerlingen in Den Haag. Maar je moet wel een onderwijsteam hebben dat het  IB Worldschoolprogramma kan oppakken, want het vraagt echt heel veel van ze. Deze twee scholen waren daartoe bereid.”

“Ik hoop dat onze leerlingen kunnen teruggrij­pen op alles wat ze hier nu leren. Zodat ze, als ze 16 of 18 jaar zijn, niet verleid worden mee te doen met opstootjes”

Dat ze beide in zogenoemde achterstandswijken staan, is volgens Van Beek deels toeval. ,,Maar wat zeker pleit voor deze keuze, is dat het heel internationaal gericht is. Net als de populatie van deze scholen.” Van Beek is uitermate positief over de resultaten. ,,Als je kijkt naar de uitstroomniveau’s voor middelbare scholen zie je een duidelijk stijgende lijn.” Inmiddels is ook de Mgr. Bekkerschool in Delft bezig met het onderwijsconcept.

De Kleijn denkt dat het onderzoekende onderwijs op lange termijn meer biedt dan alleen onderwijskundige inzichten bij haar kinderen. ,,De Schilderswijk haalde deze zomer het nieuws met rellen, met jongeren die vernielingen aanrichtten. Ik heb de hoop dat onze leerlingen kunnen teruggrijpen op alles wat ze hier nu leren. Zodat ze, als zij zelf 16 of 18 jaar zijn, niet verleid worden mee te doen met dat soort opstootjes.”

Bron: AD.nl Tekst: Anne Kompagnie 08-09-2020, Foto: Frank Jansen / AD